Позакласний захід «ГЕОГРАФІЧНИЙ ЯРМАРОК»
ДЛЯ УЧНІВ 7-8-х КЛАСІВ
Мета: ознайомити учнів
з основними центрами походження культурних рослин; розширити знання про
екзотичні овочі та фрукти, що є на прилавках наших магазинів; виховувати любов
до рослин, почуття прекрасного.
Обладнання: мультимедійна
презентація, столи з овочами та фруктами, що вирощуються на Україні та
тропічні(цитрусові, маслини, арахіс, кава, чай та інші.
ХІД
ЗАХОДУ
Ведуча. Благословилося
на світ. Виткнулося заспане сонце, стьобнуло промінням по луках, степах,
садках, по левадах...
І видно аж ген
до того ліска, куди око дістає, вози потяглися...
І кіньми, і
волами, і коровами... І гарби, і вози, і возенята... Із сіном, із соломою...
А на возах і
кури, і вівця скручена, і теля мекає, підвестись намагаючись... А за возами і
стригунці, і бузівки, і корівки з прив'язаними до хвостів телятками.
Гей! Цоб! Цабе!
Н-н-но!
На ярмарок!
І ідуть, і
ідуть, і ідуть...
І дорога вже не
дорога, а строката величезна гадюка, жива й покручена, що за отой лісок, не поспішаючи
полізла... І де її голова, а де хвіст — невідомо, бо за лісок аж потяглася, а
хвіст аж за отим бугром, десь там іззаду.
А наш віз
вискакує з тої гадюки, лишаючи її то в праворуч, то в ліву, торохтить по
грудках, шелестить травою...
І їдуть, і
їдуть, і їдуть...
Приїхали...
(За О. Вишнею,
«Ярмарок»).
Ведучий.
Увага! Увага!
Спішіть, поспішайте! Господарі й гості, глядіть не минайте! На ярмарок, прошу,
гуртом й поодинці! Чекають на всіх там чудові гостинці! На ярмарку нашім
веселім, багатім Є чим дивуватись і є що придбати.
Ведуча. Який чарівний
сьогодні зимовий день!
Ведучий. Так, день
справді гарний, якраз для свята - для нашого ярмарку.
Ведуча. А ярмарок у нас
сьогодні ще й незвичайний — екзотичний, географічний.
Ведучий. І приїхали на
наш ярмарок кращі з кращих, найрозумніші з усіх розумних, справжні знавці
географії — учні 7-8х класів нашої школи. Вітаємо всіх вас на нашому ярмарку.
Ведуча. Уклін, вам,
дорогі гості! Дякуємо, що завітали до нас. А щоб ви не заблукали, ми будемо
поруч і проведемо вас нашими ярмарковими павільйонами.
Учитель. Пізнання світу
починається з добра. Рослинний світ є тим добротворцем для людини, який вона
шанувала й обожнювала в усі часи.
Важко, майже
неможливо собі уявити існування людини без рослин. Сто мільйонів років тому розселилися
вони по Землі: яскраві і різноманітні, із соковитими квітами і плодами, яких ще
не бачив світ. Сьогодні ми ще раз ознайомимо вас з рослинами, які поряд з
нами, але про яких ми так мало знаємо. Це рослини-переселенці, вихідці з інших
країв, без яких ми нині не уявляємо свого життя. За М.І. Вавиловим існують
кілька центрів походження культурних рослин. (Презентація)
Ведучий. Першим
пропоную відвідати павільйон
«Знайомі незнайомці».
Учениця.
Відгадайте загадку:
Я — смачна,
поживна страва
Добра йде про
мене слава.
Ви варіть мене в
мундирі,
В суп кладіть і
смажте в жирі.
І в борщі
потрібна я.
Ось візитка вам
моя!
Хто я?
Цікавою і загадковою
є історія картоплі. Їй поклонялись, її ненавиділи, її квітами прикрашали
королівські палаци.
До Європи
картоплю привіз з Південної Америки мореплавець Френсіс Дрейк. У німецькому
місті Оффенбурзі поставили пам'ятник Дрейку. На скульптурі зображено Дрейка з
кущем картоплі в руці. Підніжжя пам'ятника оперізує гірлянда бульб. Це —
вдячність нащадків за те, що Дрейк першим ознайомив європейців із цією культурою.
Спочатку
картоплю у кожній країні називали по-різному. Англійці — потейт, голландці —
ардапель, що в перекладі означає «земляне яблуко». Італійці — тартуфель,
оскільки бульби, як і гриби трюфелі, викопують із землі. А німці — картуфель,
тобто картопля. Ось скільки імен у картоплі.
Але перше
картоплине ім'я було — тата, так називали її на батьківщині, у Південній
Америці індіанці з племені кечуа.
Як і
в Європі, в Росії заморську гостю зустріли насторожено. Спочатку її
відмовлялися вирощувати. Однак тепер ця гостя займає одне з перших місць на
нашому столі.
Купуйте, купуйте
усі бараболю. Варіте і смажте із сіллю й без солі. Сто страв господиня з
картоплі готує. Картопля, як хліб, усіх нагодує.
Учень. У цієї рослини
два імені. У наукових книжках вона називається томатом. Це її індіанське ім'я.
Чому ж томати називають помідорами?
У перших,
привезених з Америки томатів плоди були жовтуватого кольору і дрібні як райські
яблука, з яких варять варення. На сонці вони сяяли ніби золото. Італійці
сказали: «Помодоро!» «Помо» по-італійськи - яблуко, «доро» - золото. Так у
побуті і залишилось за цим овочем дане йому золоте ім'я.
Спершу «золоте
яблуко» саджали на клумбах для краси. Покуштувати плоди не наважувалися, ходили
чутки, що вони шкідливі для здоров'я. Найсміливішими виявилися португальці.
«Золоте яблуко» їм сподобалося. Тоді осміліли і німці, французи, італійці.
Помідори з квітників переселилися на город. Нині на земній кулі червоний
помідор - один з найпоширеніших овочів.
Беріть помідори,
вони пречудові.
До вашого столу
хоч зараз готові!
Ми здалеку
прийшли,
Там і назву нам
дали.
Подивись, які ми
гожі!
З яблуками трохи
схожі,
Ось тому й
назвались ними.
Яблуками
золотими.
Учениця.
Тихше, тихше,
тихше, друзі,
Дайте слово
кукурудзі.
Знайте всі, що в
мені є
Вітаміни А, С,
Е.
Добра йде про
мене слава
Я поживна і
смачна!
Інша назва
кукурудзи — маїс. Ніде в світі не люблять і не шанують її так, як у Мексиці.
Маїс - годувальник. Він тут головна їжа. Прісний кукурудзяний корж у Мексиці
їдять тричі на день. Він заміняє хліб. Є багато сортів кукурудзи: із синіми,
червоними, жовтими і білими качанами. З кукурудзи одержують олію, крохмаль, з
неї варять смачну кашу.
Я з Америки
прийшла
Звідти й назву
принесла.
Наче шишка на
ялині
На міцній росту
стеблині.
Учитель. А чи знаєте ви, що наші
традиційні овочі - буряк, капуста, морква і цибуля теж прибульці? Вони
потрапили до нас із Середземномор'я. І тепер ми не уявляємо українського борщу
без цих овочів.
Учень.
Я — звичайний
бурячок
Бач, який
гладкий бочок!
На городі
виростаю
Вітамінів купу
маю.
Ви мене не
забувайте
Якнайбільше
споживайте!
У борщі, в
салатах різних
Бурячок усім
потрібний.
Учениця.
Я - рум'яна
морковиця, серед овочів - цариця.
Й недаремно є в
мені вітаміни головні.
Хто морквицю
споживає, той міцне здоров'я має.
Чисту кров,
рум'яне личко, їжте, друзі морковичку.
Учениця.
Що корисна
капустина знає навіть і дитина.
У борщі, в
салаті, в супі споживайте мене, любі.
Знайте всі, що
капустина справжнє диво вітамінне.
Різні мінерали
маю і секрет здоров'я знаю.
Учениця.
Тут цибуля
головата, вітамінами багата,
З них найбільш
відомий «Це», кинула й своє слівце:
Може я і
гіркувата, зате вмію лікувати.
Й по секрету вам
скажу: вас від грипу вбережу.
Учениця.
А я хочу вам
розповісти про волоський або як його ще називають «царський горіх». Його
батьківщина – Волощина, нині територія Румунії.
• Ядра
волоського горіха містять вітаміни А, С, Е, В1, В2, залізо, калій, кальцій,
мідь, цинк, йод, кобальт та інші мікроелементи. Також містить білки, жири,
жирне масло, дубильні речовини.
• Ядра горіха
дуже багаті вітаміном С і кількістю вітаміну С волоські горіхи перевершують
чорну смородину в 8 разів, і в 50 разів плоди цитрусових.
• Ядра горіхів не тільки
смачні, але ще і дуже високоживильні, 1 кілограм плодів містить 8500 кал.
• Олія ядер волоського горіха
багате линолиевой кислотою, ця кислота знижує вміст холестерину в сироватці
крові.
• 50 грам ядер волоського
горіха прийнято з'їдати людям з підвищеною кислотністю шлункового соку.
• Ядра дуже корисно вживати в
їжу діабетикам і людям страждаючим атеросклерозом.
• Плоди волоського горіха
дуже добре відновлюють сили організму після важких хвороб.
• Їх вживають у їжу для
поліпшення травлення.
• Також їх вживають при
авітамінозі.
• Волоський горіх ще
називають "їжею для мозку", ядра його дуже добре впливають на
розумову діяльність людини.
• Горіх зміцнює імунітет.
• Зміцнює судини і капіляри.
• Завдяки великому вмісту
йоду, волоський горіх корисний для лікування щитовидної залози.
• Волоські горіхи корисно
їсти при зниженому гемоглобіні в крові.
• Дуже добре відновлюють сили
організму.
Але, корисні у волоському
горісі не тільки ядра, для лікування в народній медицині застосовують листя і
перегородки волоських горіхів.
Ведучий. А тепер просимо всіх гостей ярмарку відвідати
павільйон «Заморські гості».
Адже ми
використовуємо і рослини, які не ростуть на наших чорноземних грунтах. Та плоди цих рослин, страви,
приготовлені з них, увійшли в наше повсякденне життя.
Учитель. Одні рослини
дають плоди, необхідні для харчування, другі йдуть на будівництво, для потреб
техніки, треті — прикрашають наше життя чудовими кольорами. Серед цього
різноманіття мешканців царства Флори трапляються рослини зовсім незвичайні.
Учениця. Плоди цієї
рослини схожі на стручок гороху або квасолі. її батьківщина — Південна Америка.
Це — арахіс, або земляний горіх. І кущ, і квітка арахісу дуже нагадують нам
відомий горох. Жовта квітка його цвіте лише один день. Та в арахісу є й інші
квітки — підземні, дрібні, біля верхівки головного кореня. Під землею
відбувається запилення. З підземних квіток на глибині 10—20 см теж розвиваються
стручки земляних горіхів. Арахіс цінується через олію, яку вичавлюють з
горіхів. Підсмажений арахіс — чудові ласощі.
Учень. Зовні плід цієї
рослини схожий на шишку, вкриту лусочками. Це — ананас. Верхівка ананаса
увінчана чубчиком. Ананас - це трава з коротким стеблом, оточеним розеткою
товстих і м'ясистих листків. У центрі — суцвіття. Батьківщиною ананаса є
Бразилія. У Європу ананас був завезений у XVII ст. і тепер його
тут вирощують в оранжереях. Ананас вживають у їжу в сирому і консервованому
вигляді, з нього одержують сік, готують варення.
У США та Канаді
росте оцтове дерево, сік якого кислий, ніби оцет.
У тропічній
Африці росте ковбасне дерево, назване так за плоди, схожі на ковбаси, що
звисають на плодоніжках завдовжки 50
см . Однак, на жаль, ці плоди неїстівні.
Потрібно згадати
й про хлібні дерева, які ростуть на островах Океанії, в Азії та Африці.
Округлі або довгасті плоди цього дерева мають вагу 12-25 кг . Усередині їх міститься
тістоподібний м'якуш. Плоди їдять сирими, вареними, печеними. Плодами З— 4
таких дерев людина може харчуватися протягом цілого року.
У Південній
Америці ростуть дерева галактодендрони, місцеві жителі називають їх коров'ячими
деревами. Вони дають поживний сік, що містить білки, цукор, крохмаль. Протягом
години з одного дерева витікає до одного літра соку. Під час кип'ятіння з
нього утворюється смачна поживна маса, що нагадує сир.
Учитель. Але іноді трапляється так, що завезені рослини, мають і згубну дію.
Учень.
До XVI ст. Азія, Африка
і Європа не мали жодного уявлення про тютюн. Уперше з цією рослиною
ознайомилися члени команди Христофора Колумба в Центральній Америці. Вони
побачили, що індіанці згортали в довгі трубки сухі листки якоїсь рослини, один
кінець трубки брали в рот, інший підпалювали. Цей згорток вони називали
«табако». Європейці не розуміли, яке задоволення отримують індіанці від цього
заняття. Адже дим від цієї рослини мав огидний запах, індіанці п'яніли і
ставали неадекватними. Незважаючи на такі якості, уже через століття ця
диявольська рослина поширилася по всій земній кулі. Перш ніж потрапити в Росію,
тютюн довго подорожував.
Народна мудрість
каже: «Курець сам собі могилу копає».
Особливої шкоди
тютюн завдає молодому організмові. Наприклад, у юнаків під впливом нікотину,
що міститься в тютюні, уповільнюється ріст і розвиток окремих органів.
Потрапляння диму в легені призводить до бронхітів, створює загрозу пневмонії та
онкологічних захворювань, клітини організму одержують менше кисню. Особливо
шкідлива нестача кисню для кори головного мозку: курець важче сприймає
інформацію. Кожна викурена цигарка скорочує життя в середньому на 6-10 хвилин.
УчительВ Азії, в Гімалаях здавна використовують
плоди мильного дерева—сапіндуса—для прання вовняних і шовкових тканин. Невелике
дуже декоративне дерево (заввишки до 8м) із зонтиковидною кроною. У липні на
тлі темно-зеленого листя дуже ефектно
виглядають величезні яскраво-жовте волотисте суцвіття. Після рясного і
тривалого цвітіння з'являються плоди, що нагадують фізаліс, але оригінальної
трилопатевий форми. Цінні не ядра, а
шкарлупки горіхів. У них містяться органічні сполуки - сапоніни (глікозиди). Це
натуральні природні піноутворювачі. Сапоніни повністю розкладаються в
навколишньому середовищі і, на відміну від мила, не створюють лужної реакції.
Мильні горіхи відмінно перуть білизну в пральній машині і під час ручного
прання; миють посуд, у тому числі в посудомийних машинах; чистять ювелірні вироби
із золота і срібла; використовуються під час прибирання в будинку і для миття
автомобілів, відлякують комарів, мух; емульсія мильних горіхів служить добривом
для домашніх рослин. Горіхи гіпоалергенні; дбайливо перуть найтонші і делікатні
тканини, зберігають колір білизни при пранні, не вимагають пом'якшувача та
ополіскувача, повністю розкладаються в навколишньому середовищі; прості в
застосуванні, багатофункціональні, економічні, використовуються багаторазово.
Учениця. А тепер час
поласувати цукерками. Справжнє «цукеркове дерево», або ховенія солодка, росте
в Південно-Східній Азії. Цукерками називають не їхні плоди, а потовщені
плодоніжки. Вони дуже солодкі. Кожне дерево може дати до 35 кг таких ласощів.
Учитель. Як бачимо,
рослинний світ Землі різноманітний і дивовижний. На нашому ярмарку так багато
екзотичних чужоземців.
Учитель. Шановні! А чи не
здається вам, що ми все придивляємося, прицінюємося, але нічого не купуємо.
Може, вже пора нам і купувати? Адже що роблять на ярмарку? Купують і продають.
Ну, а грошима будуть ваші знання. Тому запрошую всіх до торгів.
1. Я росла в темній темниці, Як зросла — взяли в
світлиці. З мене шкуру всі деруть, Мене варять, мене труть, Пироги з мене
печуть. Відгадайте, хто ж я є. Скажіть ім'я ви моє (картопля).
2. Продаються плоди
екзотичної рослини, яку вирощують у пустельних районах Південно-Західної Азії
та Африки. Про неї кажуть: «Голова її має бути у вогні, а ноги - у воді». Що це
за рослина і які у неї плоди? (Фінікова пальма).
3. Батьківщина
цієї рослини - місцевість Кафа у південній частині Ефіопії в Африці. Плоди її
схожі на великі вишні, мають по дві плескато-опуклі насінини, їх
використовують для приготування тонізуючого напою, який раніше називали
«напоєм диявола» (кава).
4. На городі родилася У віночку сушилася
Хто в моє нутро
загляне — Тимчасово сліпим стане (цибуля).
5. Продається
цитрусова рослина, надзвичайно багата на вітамін С. її батьківщина -
Південно-Східна Азія. Вона має своєрідний аромат (лимон).
6. Я не яблуко,
не шишка
Не
капуста-білосніжка,
Я походжу від
«чесати», а чесати - відділяти.
На зубки я
розділяюсь і тому так називаюсь (часник).
7. Народжується з
квітки,
Його всі люблять
дітки,
Заліза в нім
багато,
Рум'яне і
хрустке.
А ну, скажіть, швиденько,
То що ж воно
таке?
(Яблуко)
8. Він зовсім не
крихкий,
А сховався в
шкаралупі,
Заглянеш в
середину -
Побачиш
серцевину,
З плодів він
твердіше всіх,
Називається ...
(горіх.)
9. Сам маленький,
Шубка дерев’яна.
(відповідь:
горіх)
10. Мовби на
одній нозі.
Він зростає на
лозі.
Подивись скоріш
в віконце —
Грона сповнені
всі сонця!
Кожен скуштувати
рад
Соковитий...
(Виноград)
11.Соковите,
червоненьке,
Круглобоке,
солоденьке.
(Яблуко)
12. Кажуть, що
цей цитрус пахне новим роком.(Мандарин)
13. А цей плід
отримують на невдалому сватанні.(Гарбуз).
Ведучий. І коли на
традиційному українському ярмарку всі товари було продано, а гроші полічено,
люди поверталися додому.
Наш ярмарок, на
жаль, також закінчується. Ми бажаємо вам, щоб завжди на ваших столах був достаток.
Щоб вам було що продавати і за що купувати.
Ведучий.
На білому світі
є різні країни,
Де ріки, ліси і
лани.
Та тільки одна
на Землі Україна
А ми її доньки й
сини.
Ведуча.
Усюди є небо і
зорі скрізь сяють
І квіти усюди
ростуть...
Та тільки одну
Батьківщину ми маєм
її Україною звуть.
Звучить запис
пісні «А у нас на Україні».
Немає коментарів:
Дописати коментар